Obligatiebeleggers die kampen met lage rentes, steken makkelijk geld in risicovolle bedrijven. Mede door de goedkope financiering houden die het hoofd boven water, maar de vraag is of dit zo door kan gaan.
Dat signaleert de Bank of International Settlements (BIS) in zijn meest recente kwartaalrapport. De BIS is de overlegclub van alle centrale banken en maakt ook eigen analyses over de financiële ontwikkelingen in de wereld.
Economen van de BIS reppen van aantal trends trends.
Rentes kunstmatig laag
Sinds de kredietcrisis van 2008 zijn centrale banken in de VS en Europa massaal bijgesprongen door banken te voorzien van goedkope leenmogelijkheden. Door rentes kunstmatig laag te houden hopen centrale banken lenen voor bedrijven en consumenten goedkoper te maken en zo de economie een impuls te geven. Met dat laatste wil het nog niet erg lukken, omdat banken niet er happig zijn om kredieten te verstrekken.
Maar, zo signaleert de BIS, op obligatiemarkten waar bedrijfsleningen worden uitgegeven en verhandeld is wel iets opmerkelijks gaande. De lage rentestanden zorgen ervoor dat beleggers die op zoek zijn naar een vast rendement maar weinig interessante investeringsmogelijheden hebben. Gevolg is dat ze sneller beleggen in obligatieleningen van bedrijven met een hoger risicoprofiel, om nog een beetje extra rente te krijgen.
Obligatiebelegger snakt naar iets hoger rendement
De extra vraag naar meer risicovolle bedrijfsobligaties doet de prijzen van deze beleggingen echter stijgen en de rentes dalen. Relatief zwakke bedrijven kunnen daardoor goedkoper lenen. Per saldo is zodoende in de eerste drie kwartalen van dit jaar wereldwijd een derde meer aan risicovol schuldpapier uitgegeven dan over heel 2012.
De BIS signaleert dat dit ogenschijnlijk gerechtvaardigd lijkt door de ontwikkeling van wanbetalingen. In de Europa en de VS lag het wanbetalingspercentage dit jaar slechts één procentpunt boven het gemiddelde van de pre-crisisjaren 2005 tot en met 2008.
Zwakke bedrijven lenen goedkoop
Maar, zo signaleert de BIS, wellicht is hier sprake van een omgekeerde causaliteit: wanbetalingen op obligatieleningen van meer risicovolle bedrijven blijven laag, juist omdat ze zo goedkoop kunnen lenen.
Vraag is dus of er een extra faillissementsgolf in gang wordt gezet, als rentes stijgen en de financiering voor zwakke bedrijven weer duurder wordt.
Lees ook
Ondernemers: flexwerker vliegt er eerder uit door nieuwe wet
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl